2021 was een dramatisch jaar voor spaargeld

31 december 2021

De waardevermindering van spaargeld was zelden zo groot als in 2021. De inflatiecijfers liggen momenteel ruim boven de 3%, het hoogste niveau in decennia. Én dat in een jaar waarin de negatieve spaarrente bij vrijwel elke bank een feit is geworden, terwijl we door de coronacrisis met z'n allen juist méér hebben gespaard! Wat kunt u doen om een waardedaling van uw spaargeld te voorkomen? En wordt 2022 beter? 

Inflatie: stijging van de consumentenprijzen

Vroeger kon u het geld op de spaarrekening parkeren en dankzij de rente een mooie waardestijging tegemoet zien. Zo kon u sparen voor het pensioen, uw kind, of simpelweg omdat u geld over had. De tijden zijn echter veranderd. De rente is historisch laag en de inflatie dendert door. Tegenwoordig moet u er geld op toeleggen om alleen nog maar de waarde van uw vermogen in stand te houden!

Voorbeeld: Met de huidige inflatiecijfers van 3,4% halveert uw vermogen elke 20 jaar in waarde. Met negatieve rente en belasting meegerekend gaat het nog sneller!

  

Wordt 2022 beter?
Niet als het aan de fiscus ligt. De geplande verlaging van de vermogensbelasting voor spaarders, die in 2022 in zou moeten gaan, werd geannuleerd. En dus is het 1 januari weer zover: de peildatum waarop de belastingdienst berekent hoeveel vermogensbelasting u moet betalen. Afhankelijk van de hoogte van uw vermogen betaalt u in 2022 tot 1,71% vermogensbelasting.

Hoe kunt u uw spaargeld beschermen tegen waardedaling?
Niemand ontkomt eraan om in ieder geval een deel van het vermogen op de spaarrekening te laten. Uw financiële buffer én het geld dat u de komende paar jaar nodig heeft dient u helaas op een spaarrekening te laten staan. Voor dat deel van het vermogen moeten we een waardedaling voor lief nemen. Maar voor extra vermogen dat u een tijdje kunt missen, ligt dat anders. Dit kunt u het beste aan het werk zetten om een gegarandeerde waardedaling te voorkomen.

Eén van de meest eenvoudige alternatieven voor sparen is om uw (extra) vermogen te laten beleggen. Het is eenvoudig en u blijft altijd flexibel. En het belangrijkste: ú profiteert, want uw vermogen groeit mee met de wereldeconomie en dat levert op lange termijn ruim 7% rendement per jaar op. Uiteraard zitten daar jaren tussen dat het veel meer is, zoals dit jaar, maar ook jaren waarin het een keer tegenzit. Én dat is waarom die lange termijn belangrijk is.

Wat doet u met uw spaargeld?
Wilt u een deel van uw spaargeld laten beleggen? Of een extra bedrag laten beleggen? Maar weet u niet hoe of bij welke vermogensbeheerder? Bij Laurenssen Advies helpen wij u graag. Vraag om een demoberekening. Zo bespaart u uzelf tijd en maakt u een weloverwogen financiële keuze.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan vrijblijvend contact met ons op

Blijf op de hoogte van onze dienstverlening.

Abonneer op onze nieuwsbrief financieel alert