Hoe maak je een goed financieel toekomstplan dat stormen kan doorstaan?

13 mei 2020

Menig ondernemer of werknemer zal zich afvragen hoe hij een goed financieel toekomstplan kan maken dat financiële stormen kan doorstaan. Hoe pak je zoiets aan?

Allereerst de ondernemer. Wat is voor een ondernemer belangrijk? Klanten, een markt, een onderscheiden product, logistiek alles op orde, de administratie bijgewerkt. En uiteindelijk: cashflow. Maar, elke situatie is anders. De wereld is constant in beweging, concurrenten zitten niet stil, klanten willen regelmatig aanpassingen en de wereld om ons heen verandert ook. Het woord coronacrisis spreekt boekdelen. Wat is dan belangrijk? Inzicht, inzicht, en nog eens inzicht. Als je geen inzicht hebt, kun je niet sturen. Met een financieel plan krijg je dat inzicht. Dan weet je waar je staat. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt nog 6 maanden geld in de onderneming
  • Je grootste klant is 15% van je omzet
  • Je klanten zitten vooral in het midden van het land
  • Je pensioen laat te wensen over
  • Je hebt teveel geleend van je BV
  • Je hebt behoorlijk wat overwaarde in je huis

Wat doet een financieel planner dan? Die maakt een financiële foto van de huidige situatie en helpt je als ondernemer dat inzicht te geven voor als er dingen net anders lopen. Hij maakt scenario’s wat als ……. En met die scenario’s kun je sturen, ook in tijden van crisis.

En wat betreft de werknemer? Wat maakt een financieel toekomstplan crisisbestendig voor de werknemer. Een financieel planner maakt ook voor de werknemer een schets van de huidige financiële situatie:

  • Wat is je vermogen?
  • Wat komt er binnen aan salaris en overige inkomsten?
  • Wat is je bestedingspatroon? Spaar je of kom je tekort?
  • Heb je bepaalde financiële risico’s goed afgedekt?

 

Een crisis kan roet in het eten gooien, daarom worden allerlei soorten crisissituaties bekeken: overlijden (wat is er geregeld voor de nabestaanden), arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Wat als je baan opeens ophoudt? Welke regelingen zijn er dan? Waar kun je dan van leven? En zou je zelf nog iets kunnen doen?

Als financieel planner weten wij waar de risico’s liggen en waar de kansen zijn. Wij kunnen je helpen met een goed financieel plan dat stormen kan doorstaan.

Meer weten: Neem nu contact op, ik bied u een eerste uur gratis consult. 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan vrijblijvend contact met ons op

Blijf op de hoogte van onze dienstverlening.

Abonneer op onze nieuwsbrief financieel alert