Hoeveel geld heb je nodig voor de rest van je leven?

5 december 2019

Als je je eigen bedrijf runt, of dat nu is als een eenmanszaak , een v.o.f. of een BV, dan heb je een enorme kans die je maximaal moet benutten.
Je hebt namelijk een bezitting die je kan helpen om GENOEG GELD bij elkaar te verzamelen!
De vraag alleen is, heb jij de kosten van je eigen toekomstige financiële zekerheid opgenomen in de prijs van jouw product of dienst?

In mijn 25 jaar ervaring heb ik ontdekt dat de meeste ondernemers in de prijs van hun product of dienst wel de kosten van personeel, huisvesting, energie, licht of andere benodigdheden opnemen in hun prijs maar de meesten vergeten echter om in hun prijs ook de kosten van hun eigen toekomstige financiële zekerheid op te nemen.

Hoe zit dit met jou?

Je eigen toekomstige financiële zekerheid is geen overhead, maar waarschijnlijk één van de meest belangrijke kostenposten die je hebt. Het wordt makkelijk vergeten, maar het MOET wel in je prijs worden meegenomen want niemand anders gaat dit voor jou doen.

Hier komt een Lifestyle Financial Planner om de hoek kijken. Zij kunnen je namelijk helpen om dit helder te krijgen.

Zij helpen namelijk met het bepalen van hoeveel geld is GENOEG. Ze helpen je ook je bedrijf zo in te richten, zodat jij genoeg vermogen kunt opbouwen. En uiteraard fiscaal gezien zo gunstig mogelijk.

Hier draait het om: begin je toekomst te zien als een belangrijke overhead kostenpost in je businessplan. Je bent het aan jezelf en je gezin verplicht.

Hieronder nog een aantal valkuilen die ondernemers moeten proberen te voorkomen.

Vertrouwen op de verkoop van je onderneming

Veel ondernemers gaan in hun financiële toekomst uit van de mogelijke verkoop van hun bedrijf. De eerste vraag die je moet stellen is: "Is mijn bedrijf een 'verkoopbaar bedrijf’ of is het een 'eigenaar afhankelijk' bedrijf? “

Een verkoopbaar bedrijf is een onderneming, uitstekend functionerend zonder afhankelijk te zijn op dag-, week of maandbasis van de eigenaar.

Als je een ondernemer bent, is er een makkelijke manier om uit te vinden of je zo'n soort bedrijf hebt!

Stel jezelf deze vraag: "Als ik 6 tot 12 maanden vrij neem om te gaan zeilen (of wat dan ook), zal mijn bedrijf nog bestaan ols ik terugkom?"

Als je eerlijke antwoord op deze vraag, ‘JA’ is, dan zijn de kansen groot dat ie een verkoopbaar bedrijf hebt.  Het bedrijf is niet afhankelijk van jou. Er van uitgaande dat je de zaak niet hebt gerund op afstand via je telefoon natuurlijk!

Maar als je antwoord 'NEE' is. Denk dan nog eens goed na.

Als je een verkoopbaar bedrijf hebt (of je kunt nog veranderingen aanbrengen om je bedrijf verkoopbaar te krijgen] dan kun je een realistische vergoeding voor de verkoop van je bedrijf opnemen als toekomstige inkomsten in je integraal financieel plan. Je adviseur zal je dan moeten helpen met een realistische  waardering van je bedrijf. Wees hier wel altijd erg voorzichtig mee: we hebben het over je toekomst. Pas op met het overwaarderen van je bedrijf en verwacht niet dat je het verkoopbedrag precies hebt op de dag dat je het nodig hebt. Dit komt maar zelden voor. En vergeet ook belasting niet!

Onthoud altijd dat tot het moment je daadwerkelijk je bedrijf verkoopt en je de verkoop wel opneemt in je financiële planning, dat je financiële onafhankelijkheid AFHANGT van de verkoop van je bedrijf.

Persoonlijk help ik liever mensen financieel onafhankelijk te plannen Z0NDER rekening te houden met de toekomstige verkoop van hun bedrijf. Dit omdat ondernemingen en sectoren de nare gewoonte hebben geconfronteerd te worden met veranderende omstandigheden.

Er zijn voorbeelden te over. Kijk in je eigen omgeving naar de succesvolle bedrijven die er ooit  waren. Wat te denken van videotheken? Compleet weggevaagd door het online aanbod wat er tegenwoordig is.

Kijk eens naar de platenzaken, weggevaagd door Spotify en iTunes. Waar je ook kijkt, het is makkelijk te zien dat bedrijven verdwijnen die eerst enorm succesvol waren.

Een heel bekend voorbeeld is Kodak (Polaroid). Compleet weggevaagd door de digitale revolutie.

Onthoud verder dat er niets zoveel de prijs van een bedrijf kan drukken als de eigenaar snel moet verkopen...

Want als je kunt plannen om echt financieel onafhankelijk te worden zonder je bedrijf, dan wordt het ook gemakkelijker want je ben niet afhankelijk van de prijs voor de verkoop van je bedrijf.

Er zou dan iets verrassends kunnen gebeuren. Dit kan zelfs leiden tot een hogere verkoopwaarde: ondanks dat je dit geld niet nodig hebt! Belangrijker nog het zal zorgen voor minder stress voor jou en je familie. En zo wordt dat geld van de verkoop, een soort kers op de taart zodat je een grotere boot, grotere auto of wat dan ook kunt kopen!

De onderneming die afhankelijk is van de ondernemer

De onderneming die afhankelijk is van de ondernemer is zoals je het al kan raden een onderneming die alleen maar blijft bestaan zolang de eigenaar fysiek, mentaal en emotioneel kan blijven ondernemen. In zijn boek The E-Myth schrijft Michael Gerber dat deze eigenaren van bedrijven eigenlijk geen ondernemers (entrepreneurs) zijn, maar techneuten. Het zijn mensen die goed zijn in wat ze doen, technisch gezien, en op enig moment kregen ze een kriebel om zelfstandig met een eigen bedrijf te gaan werken en zijn zo hun bedrijf beginnen. Op een dag werk je voor iemand anders en krijg je het idee 'Waarom werk ik eigenlijk voor deze idioot terwijl ik ook voor mezelf dit werk kan doen en dan al het geld voor mijzelf verdien!” Dus nemen ze ontslag en starten ze hun eigen onderneming. Om er vervolgens achter te komen dat ze voor nog een grotere idioot werken... Namelijk zichzelf!

Ze doen nu al het specialistische (technische) werk dat ze al deden en daarbovenop ook nog eens alle andere taken zoals de boekhouding, administratie, marketing, personeelszaken/HR, het bedrijf runnen enzovoort. Bij veel mensen neemt het bedrijf op deze manier hun hele leven over. Ze zijn druk bezig met dit, en dit en dat doen. Het uiteindelijke resultaat hiervan, ze hebben geen leven meer!

De kans dat je zo een bedrijf kunt verkopen, is klein. Waarom? Omdat een  nieuwe eigenaar jou moet vervangen (en al de rollen die jij hebt). En dat kost geld. Misschien verkoop je wel maar moet je nog blijven werken voor de nieuwe eigenaar gedurende drie of meer jaren, als onderdeel van de deal. En dat is vaak een probleem. Want waarschijnlijk zou je dan beter af zijn om zelf door te werken en de toekomstige opbrengsten zelf houden !

Het is overduidelijk, voor veel mensen is hun bedrijf hun grootste bezit. En dat moet ook zo zijn. Maar dit bedrijf moet verder kunnen Z0NDER J0U. En blijven werken zonder dat jij er werkt. Je moet niet alleen IN je bedrijf werken maar ook AAN je bedrijf, om je bedrijf op te bouwen zodat je het kunt verkopen.

Als je weet wat jouw getal is, hoeveel GENOEG is, dan kun je je bedrijf zo inrichten dat op een bepaalde dag je kunt genieten van je vrijheid, zonder je bedrijf. Lees het boek van Michael Gerber “The E-Myth” maar eens als je je bedrijf ‘verkoop klaar’ wilt krijgen. Er staan een aantal goede adviezen en tips in.

Belangrijk is om in je plan rekening te houden met een voorzichtige waarde schatting en wat de toekomst mogelijk zal brengen. En verkoop je het alsnog voor meer, zie dit dan als een mooie bonus!

Accountants! Nog een grote fout voor veel ondernemers…

Veel kleine ondernemers maken geen optimaal gebruik van de diensten waar  ze voor betalen... namelijk de dienstverlening van hun accountant!

De accountant wordt vaak alleen maar gebruikt om terug te kijken, naar wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar. Dat betekent dat voor de belastingaangifte, de boekhouding, administratie, salarissen, belastingzaken enzovoort de accountant ingeschakeld wordt. En dat is begrijpelijk.

Maar dan laat je een belangrijk deel liggen! Want als je een eigen bedrijf hebt, dan zijn je accountant met je Lifestyle Financial planner samen als duo van heel veel waarde.

Waarom...

Omdat je Lifestyle Financial Planner veel meer toekomstgericht is. De planner helpt jou met het uittekenen van jouw leven zoals jij dat wilt, of zoals jij dat niet wilt en de kosten en uitgaven die daarbij horen. Zie de kracht van deze combinatie. Samen kunnen ze een werkbaar plan berekenen. De calculatie van HOW MUCH IS ENOUGH (hoeveel geld is genoeg) en jouw NUMBER (getal)!

En als je dit goed naar waarde weet in te schatten dan is je bedrijf ook een getal!

En daar komt nogmaals de accountant om de hoek. Want samen met ie Lifestyle Financial Planner weet de accountant als geen ander welke getallen realistisch zijn vanuit je bedrijf.

Je feestje is dan compleet, zowel de muziek als de dans! Want samen weten ze hoe jouw bedrijf er uit moet zien, voelen, smaken en ruiken zodat jij je bedrijf op een dag kunt verkopen. En mocht je je bedrijf niet willen of kunnen verkopen, dan kunnen zij perfect samen de meest belastingvriendelijke manier vinden om het geld wat je privé nodig hebt, uit je bedrijf te halen.

Zie je bedrijf als jouw vervoermiddel om ergens te komen. En het doel is eenvoudig: jij moet je eindbestemming bereiken maar samen met je gezin wil je ook genieten van de trip ernaartoe! En waar je wilt uitkomen, dat is weer bij uitstek waarom je je Lifestyle Financial Planner hebt die samenwerkt met je accountant.

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan vrijblijvend contact met ons opThis is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Blijf op de hoogte van onze producten en diensten.

Abonneer op onze nieuwsbrief financieel actueel