Pensioen, tijd van achterover leunen is voorbij

1 oktober 2019

Wat heb ik straks aan pensioen en wat is het allemaal waard? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Er is een pensioenakkoord, maar wat betekent dit? Wanneer ga ik met pensioen? Kan ik worden gekort, met andere woorden: kan mijn pensioen worden verlaagd als het een beetje tegenzit? 

En, het allerbelangrijkste: wat kan ik nu het beste doen om het pensioen ook echt een aangenaam pensioen te laten worden? Want jaren later voor verassingen komen te staan is niet iets waar u heel blij van zult worden.

De AFK

Hoe doet u dat met uw auto? Wacht u totdat u langs de weg komt te staan met autopech? Met het risico dat u weggesleept wordt en met de gele takelwagen en naar huis wordt gebracht? Of nog erger, uw auto is zo slecht onderhouden dat u een ongeluk krijgt en per ambulance verder moet? Dat hebben we met z’n allen in Nederland goed geregeld: namelijk met de APK. Dit voorkomt niet alles, maar zo’n algehele periodieke keuring maakt het wel mogelijk te blijven rijden en ongelukken en pech te voorkomen. Waarom is er ook zo iets niet met betrekking tot uw financiële zaken? Als u te laat gaat sleutelen aan uw pensioen bijvoorbeeld, dan is het ook echt te laat. Waarom zou u nu al niet jaarlijks een algemene financiële keuring doen, een AFK? En, zo vroeg mogelijk mee beginnen, want wie op tijd begint kan nog veel regelen.

Uw pensioeninkomen

Terug naar uw pensioenvragen. Wat betekent het pensioenakkoord voor u? Het betekent in ieder geval dat er iets geregeld is voor de AOW en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Maar, er is nog niets vast geregeld voor het pensioen dat u van uw werkgever ontvangt. Wat hangt er in de lucht? We zijn ooit overgestapt van ‘maximaal 70% pensioen over het laatst genoten inkomen’ naar maximaal 70% over het gemiddelde inkomen in uw carrière. Dat scheelde nogal. En dan nu de volgende stap, de plannen die er liggen: we gaan met zijn allen naar een beschikbare premiesysteem. Niet meer wat we aan pensioen krijgen staat centraal, maar hoeveel premie we inleggen staat centraal. Dan hebben we dus ook geen vaste jaarlijkse uitkering meer. Misschien is dat nog wel het meest ingrijpende van alles.

Aan de slag

U kunt dus niet meer rustig achterover leunen en jaarlijks bekijken wat uw pensioenfonds of verzekeraar als opgave van uw pensioen aan u stuurt en vervolgens ergens onder in de la leggen. Die jaarbedragen zijn straks alleen nog maar een indicatie. Dan is het belangrijk om zelf wat meer aan de knoppen te draaien en uw totale financiële situatie meteen door te lichten. Misschien is het wel verstandig, in het licht van uw pensioensituatie, om meer af te lossen op uw hypotheek of misschien is het verstandig om zelf meer te gaan sparen of beleggen naast het pensioen van uw werkgever. Dan is dus handig om uw eigen financiële APK te laten uitvoeren, de algemene financiële keuring? Zodat u financiële ongelukken zoveel mogelijk weet te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen. Een financieel planner is bij uitstek degene aan wie u uw financiële APK kan laten uitvoeren.

Meer weten of u wilt een keer sparren over uw pensioen? Laat een reactie achter.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan vrijblijvend contact met ons op

Blijf op de hoogte van onze dienstverlening.

Abonneer op onze nieuwsbrief financieel alert