Stress-Test uw financiële plan

15 juni 2019

Velen van ons zijn bekend met een iets wat gevreesde routine: klimmen op de loopband in een kliniek of in de behandelkamer van een cardioloog, vol geplakt met elektroden op de borst, en vervolgens een reeks van ingestudeerde inspanningen ondergaan om het vermogen van ons cardiovasculaire systeem te meten hoe het presteert bij grote en grotere inspanningen.

We genieten doorgaans niet van deze uitstapjes, maar het resultaat is erg belangrijk voor het behoud van onze gezondheid en ons welzijn. We willen namelijk weten hoe ons hart presteert onder stress.
Iets vergelijkbaars, zo kunnen ingenieurs het belang beamen van gevoeligheids- en stresstesten van materialen en systemen. Zou u bijvoorbeeld over een anderhalve kilometer lange brug willen rijden, dan wilt u weten of dat de materialen die werden gebruikt om die brug te bouwen zijn getest en zijn gecertificeerd voor hun capaciteit om stand te houden, niet alleen onder "normale" omstandigheden maar ook bij slecht weer of bijvoorbeeld onder ongewoon zware verkeersbelastingen of wanneer er een bijzonder sterk getij zou staan.

Ook uw financiële plan kan ook op stress worden getest. Het kan zelfs heel belangrijk zijn om een idee te hebben hoe uw financiële strategieën en aannames zullen presteren onder verschillende scenario's - voordat u het scenario's daadwerkelijk zelf ervaart!


De meeste financiële plannen hebben vier belangrijke zogenaamde 'drukpunten':

  1. Inkomsten, uitgaven en spaarcapaciteit
  2. Inflatie
  3. Levensverwachting
  4. Portfoliorendementen inclusief volatiliteit van de portefeuille


Voor elk van deze factoren zijn er enkele zaken waar wij zelf controle over hebben en andere niet. Met uitgaven bijvoorbeeld kunnen we zelf behoorlijk wat controle uitoefenen bijvoorbeeld over welk percentage van onze beleggingsportefeuille dat we gedurende een jaar uitgeven. We hebben vaak minder controle over bepaalde soorten uitgaven die onverwacht tijdens onze levensduur kunnen opduiken, zoals bijvoorbeeld medische noodgevallen. Uitgaven is de factor die het meest rechtstreeks van invloed is op een financieel plan, en ook de factor waarover we de meeste controle hebben. Over inflatie en levensverwachting hebben we zelf zeer weinig individuele controle. Zelfs Warren Buffett (de meest bekende belegger ter wereld) kan de wereldwijde trends in de kosten van goederen en diensten niet controleren. Tenzij u misschien zelf in staat was om uw ouders uit te kiezen heeft u bepaalde 'ingebouwde' levensverwachting-risico's waarover u zelf zeer weinig invloed kunt uitoefenen. Portefeuillerendement is de factor waar we het meest op focussen, en door een gepaste verdeling ten aanzien van de verschillende activaklassen en andere beleggingskenmerken kunnen we de risico's die aan de portefeuille kleven beperken, hoewel we deze zeker niet volledig kunnen beheersen.

Een goed geïnformeerde en ervaren beleggingsadviseur kan u helpen bij het "stresstesten" van uw financiële plan door verschillende factoren in te voeren in een simulatie waarmee u kunt observeren hoe uw plan zou presteren in bepaalde hypothetische scenario's. Stel dat u bijvoorbeeld wilt zien hoe uw plan zou standhouden als u uw bestedingspercentage zou verhogen van een jaarlijkse 5 procent van uw portfolio naar 6 procent. De simulatie toont u de snelheid waarmee uw vermogen door de toename wordt uitgeput, zodat u kunt bepalen of en hoe lang een dergelijke toename van de bestedingen kan worden volgehouden. Of u zou willen weten hoe uw plan zou standhouden in verschillende hogere of lagere inflatiescenario's; een simulatie kan u toestaan om uw plan voor deze mogelijkheid te "testen".

Zoals het gezegde luidt: "Een gewaarschuwd mens telt voor twee." Het stresstesten van uw financiële plan kan u behoeden tegen de onaangename verrassingen die soms op onze weg komen. Neem contact met ons op als dit een kwestie is die u graag verder zou willen bespreken. Het telefoonnummer is 0412 – 405 333 of stel uw vraag hier.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan vrijblijvend contact met ons op

Blijf op de hoogte van onze dienstverlening.

Abonneer op onze nieuwsbrief financieel alert