Private Lease: Vooral gemak met een stevig prijskaartje

16 maart 2018

Het aantal particulieren dat besluit hun privé auto te gaan leasen neemt sterk toe. Gemak en zekerheid over de kosten zijn de belangrijkste motieven. Maar hieraan hangt een stevig prijskaartje….

 

Explosieve groei
Eind 2016 waren er in Nederland 64.000 particulieren die hun auto leaseden. Eind 2017 was dit aantal al bijna verdubbeld naar 103.000. De verwachting is dat deze groei zich in de komende jaren zal voortzetten. Bij private lease gaat het in het algemeen om een vorm waarbij een particulier een overeenkomst sluit voor een aantal jaren bijvoorbeeld 4 of 5 jaar. Aan het begin van de leaseperiode ontvangt de klant een nieuwe auto. Tegen een vast bedrag per maand kan hij van deze auto gebruik maken. Alle vaste lasten zoals motorrijtuigbelasting, verzekering en reparaties zijn in dit bedrag verwerkt. De benzine die verbruikt wordt, moet wel zelf betaald worden. Op het eind van de periode moet de auto weer ingeleverd worden. Anders dan bij een eigen auto krijgt de particulier hierover niet de dagwaarde uitgekeerd. Bij het bepalen van het maandbedrag is al met een eventuele inruilwaarde rekening gehouden.

Prijskaartje
Private lease is makkelijk en biedt vaste kosten voor mobiliteit, maar het is zeker niet in alle gevallen goedkoper dan een eigen auto. In de afweging van Private lease of kopen van een auto is het goed te letten op onder meer de volgende zaken:

  • In de leaseprijs zit een rentevergoeding voor de kosten van de aanschaf van de auto. De kosten van deze financiering zijn in de praktijk vele malen hoger dan de vergoeding die u als rente over uw spaargeld ontvangt. Betaalde rente is, anders dan in het verleden, niet aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. In plaats van via de leaseconstructie geld te lenen kan het dus goedkoper zijn om eigen spaargeld te gebruiken.

  • Bent u een goede automobilist met een hoge bonus dan betaalt u waarschijnlijk met een eigen auto een (veel) lagere verzekeringspremie dan de kosten die in het private-leasebedrag zijn verwerkt. Deze kosten zijn namelijk vaak gebaseerd op het schadepercentage van alle leaserijders. En of leaserijders nu de meest voorzichtige automobilisten zijn.

  • U bent gebonden aan de termijn waarvoor u de auto heeft geleased. Het kan zijn dat uw omstandigheden veranderen. U krijgt bijvoorbeeld gezinsuitbreiding. Of u gaat dichter of juist verder van uw woning werken. Of u raakt enthousiast over een nieuwe auto die op de markt komt. In al die situaties zult u niet zomaar het leasecontract beëindigen. Als het al kan, zullen daarvoor extra kosten gerekend worden.

  • U krijgt op het eind van het contract geen inruilwaarde terug. Bij een eigen auto is vaak te zien dat wanneer de auto geen schade heeft opgelopen en goed is onderhouden de inruilwaarde aanzienlijk kan zijn.

  • Wilt u een hypotheek afsluiten dan zal het leasecontract dat u voor de auto heeft afgesloten van invloed zijn op het maximale bedrag dat de bank u aan hypotheek mag verstrekken. Dit betekent dat u in dat geval mogelijk tienduizenden euro’s eigen geld moet inbrengen om de woning te kunnen financieren.

Het wel of niet kiezen van een private-lease auto heeft voor- maar ook nadelen. Zeker wanneer u voorziet dat u binnen de leaseperiode mogelijk een huis wilt kopen of uw bestaande hypotheek wilt oversluiten is ons dringende advies om eerst met ons contact op te nemen. Wij nemen dan graag met u de mogelijke consequenties door. Op deze manier kunt u een verantwoorde beslissing nemen.

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan vrijblijvend contact met ons op

Blijf op de hoogte van onze dienstverlening.

Abonneer op onze nieuwsbrief financieel alert